Romelectro şi Litostroj Power Slovenia au semnat cu Hidroelectrica contractul de retehnologizare a CHE Stejaru
„Şcoala hidroenergeticii româneşti” se pregăteşte pentru un nou ciclu de viaţă.
În urma celei de-a patra licitaţii organizate de Hidroelectrica, Asocierea formată din Romelectro şi Litostroj Power Slovenia a fost desemnată câştigătoare pentru retehnologizarea Centralei Hidroelectrice Stejaru, una din cele mai importante unităţi de producere a energiei şi de asigurare a serviciilor tehnologice de sistem.
Valoarea contractului este de aproximativ 75 milioane de euro fără TVA, acesta deruându-se pe o perioadă de 6 ani, timp în care vor fi efectuate ample lucrări de expertizare, reabilitare, modernizare şi înlocuire a echipamentelor şi instalaţiilor componente. Pe întreaga durată a lucrărilor, hidroagregatele vor fi retrase succesiv din funcţiune, gradul de disponibilitate al centralei menţinându-se la minim 75% din puterea instalată.
La realizarea acestui proiect îşi vor aduce contribuţia prestigioase companii locale din domeniul energetic (ISPE, SSH Hidroserv, SAEM Energomontaj, UCM Reşiţa), dar şi furnizori globali de echipamente şi servicii pentru industrie, cum ar fi CKD Blansko Engineering.
Eforturile susţinute ale echipei comune Romelectro – Litostroj Power Slovenia au fost încununate de succes, acest contract reconfirmând interesul acordat de ambii parteneri pieţei autohtone de energie, punând bazele unui parteneriat profesionist pe termen lung şi consolidând totodată poziţia Romelectro de lider al industriei naţionale de profil.
Proiectul de retehnologizare este cu atât mai important cu cât această centrală a funcţionat neîncetat timp de 55 de ani fără intervenţii majore. Primul mare obiectiv hidroenergetic din România, cu o putere instalată de 210 MW, CHE Stejaru face parte din amenajarea hidroenergetică a râului Bistriţa şi a fost pusă în funcţiune în anul 1961. Până în prezent, peste 20 TWh au fost generaţi de aceasta centrala, echivalentul a aproape 100.000 ore de funcţionare la capacitate maximă.
Compania Romelectro este specializată în furnizarea de servicii pentru industria energetică şi prezintă un capital privat integral românesc. Grupul Romelectro include Institutul de Studii şi Proiectări Energetice – ISPE, compania de construcţii utilitare pentru electricitate şi telecomunicaţii Electromontaj Carpaţi Sibiu şi producătorul de structuri metalice Celpi.