ROMELECTRO: NOI OPORTUNITĂȚI PE PIEȚELE EXTERNE

ROMELECTRO: NOI OPORTUNITĂȚI PE PIEȚELE EXTERNE

Cristian Secoșan - Interviu The Diplomat

Cristian Secoșan, directorul general al Romelectro din luna septembrie, intenționează să mărească exporturile și să consolideze proiectele locale. “În primul rând consolidarea în piaţa românească de energie, în care precum se ştie operăm ca EPC contractor, asumându-ne proiecte complexe din tot ce înseamnă energie: producere pe termo, hidro, precum şi transport şi distribuţie de energie electrică.”

Pe lângă creșterea pe piața internă, Romelectro intenționează să revină semnificativ pe piața de export, “acţiune care a început în urmă cu un an de zile, dar pe care am impulsionat-o simţitor. Şi în al treilea rând, o reinginerie internă cu implementarea unor tehnici de „best practice” verificate la corporaţii internaţionale, simultan cu o integrare la nivel de Grup de firme Romelectro, grup din care mai fac parte ISPE, CELPI şi Electromontaj Carpaţi Sibiu.”

Între timp, piața internă își reduce ritmul de creștere. “Dacă ne referim la piaţa locală, evoluează într-un ritm redus! În producerea pe termo în ultimii 10 ani în afara grupului de la Petrobrazi şi a retehnologizărilor de mediu nu s-a înregistrat nici o investiţie serioasă. Se poate vorbi de investiţiile în regenerabile, în special cele de eolian, dar şi acestea, după „reconsiderarea” legii 220 s-au redus simţitor. În transportul şi distribuţia energiei electrice ritmul în care s-au lansat anumite investiţii a fost mai corespunzător.”

Cu toate acestea, în ceea ce privește segmentele de piață legate de transmiterea și distribuția energiei electrice, investițiile au fost mult mai reduse.

“Dacă vorbim de piaţa externă, aici lucrurile se schimbă: sunt ţări şi regiuni pe glob în care se promovează portofolii generoase de proiecte, marea majoritate investiţii noi, cu finanţare asigurată. Noi am investigat şi analizat la detaliu aceste pieţe şi acolo unde analizele de risc şi de capabilitate au corespuns, am lansat campanii de intrare pe acele pieţe. “

În calitate de EPC Contractor, Romelectro intenționează să atragă mai multe companii românești din mai multe servicii, “atât de pe plan local, cât și din cele din piața externă”. Compania contractează proiecte în ceea ce privește construcțiile, atât la nivel financiar cât și instituțional, după caz.

În același timp, Romelectro va investi în echipamente noi pentru companiile din cadrul grupului.

“Investiţiile proprii constau în trei microhidrocentrale la Voineasa şi investiţia în cogenerare de la Buzău. Disponibilitatea noastră în continuare este în primul rând pentru retehnologizarea firmelor din Grup.”

În prezent, “cele mai importante sunt din piaţa locală de producere şi transport de energie, în principal proiecte de retehnologizare, dar care practic înseamnă o reinginerie completă a centralei sau staţiei electrice respective. De asemenea contractăm proiecte de linii electrice de înaltă tensiune.”

Dl. Secoșan a explicat că scăderea în ceea ce privește prețul petrolului și a consumului casnic a condus la o scădere a investițiilor pe piață.

“Noi urmărim aceste evoluţii în special din perspectiva antreprenorului general. Or efectele imediate ale acestor scăderi sunt reducerea valorilor alocate investiţiilor noi şi modernizărilor. Acest fapt ne-a afectat din 2011 până în prezent.”

De aceea Romelectro se axează mai mult pe piețe externe, care consolideaza segmentele locale tradiționale.

“Avem în vedere industriile neenergetice, unde se dezvoltă programe de eficienţă energetică, la care oferta noastră este completă: de la auditul energetic (termo, electric, utilităţi), până la execuţie, inclusiv finanţare. Mai sunt şi alte tipuri de proiecte care vor avea piaţă în viitorul apropiat şi pentru care pregătim campaniile de marketing.”

“Aş fi mai atent la anumite caracteristici fundamentale ale sistemului (mixul de energie, stabilitatea sistemului, interconectivitate, calitatea energiei) şi aş promova investiţii cu acest scop. De asemenea aş cere o susţinere mult mai evidentă a mediului de afaceri românesc, a investitorilor şi a antreprenorilor români în afacerile din România, dar mai ales pe pieţele externe din partea autorităţilor de la nivelul cel mai înalt.”

 

 

ROMELECTRO SA © Copyright 1971-2023. All Rights Reserved.