REGIONAL ENERGY DAY

REGIONAL ENERGY DAY

În ziua de 14 iunie autoritățile, experții și jurnaliștii prezenți la FOREN 2016 s-au întâlnit la Regional Energy Day – eveniment sponsorizat de Romelectro. Scopul conferinței a fost discutarea politicilor regionale și naționale, siguranța în alimentare cu energie electrică, și diversificarea resurselor energetice, protecția mediului și decarbonizare.

Dl. Viorel Gafiţa a inițiat dezbaterile cu observația că are loc o schimbare a concentrării de la jucătorii obișnuiți din piața de energie către consumatorii finali. A evidențiat idea că rolul consumatorului crește mult în condițiile prezente și viitoare din piață.

"Un consumator casnic poate să devină independent energetic dacă îşi montează panouri fotovoltaice, dar şi sisteme de stocare a energiei, acestea fiind, în momentul de faţă, foarte scumpe, probabil în jur de 5 milioane de euro pe MW, dar evoluţia tehnologică pe această zonă este aşa de mare, încât sunt convins că preţurile vor scădea", a declarat, ieri, Viorel Gafiţa, preşedintele Romelectro, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN.

Dl Einari Kisel, manager regional în cadrul Consiliului Mondial al Energiei, a prezentat ultimul raport al World Energy Issues Monitor 2016, însoțit de concluzii cheie. Cele mai nesigure elemente ale pieței de energie la nivel mondial sunt percepute: structura pieței, stocarea de energie, recesiunea global, cadrul de reglementare a cerințelor de mediu, amenințări cibernetice și prețul materiilor prime.

Dl Slav Slavov, director regional pentru Europa din CME, a adus în atenția audienței problema securității aprovizionării cu energie a regiunii, concentrându-se asupra aprovizionării cu gaze. Uniunea Europeană trebuie încă să facă unele progrese, până la punctul în care toate părțile sunt reprezentate în mod egal și toți vorbesc cu "o singură voce".

Doamna Corina Popescu, secretar de stat în Ministerului Energiei a menționat necesitatea unei strategii energetice unitare pentru Uniunea Europeană. Documentul oficial cu privire la noul model de piață energetică a UE este de așteptat să devină public în cursul lunii septembrie 2016. Acesta ar trebui să atingă problemele de cooperare interregională între statele membre, subvențiile de stat, reglementările privind piața actualizată și integrarea piețelor pe termen scurt.

Dl Cristian Pîrvulescu, membru al consiliului de supraveghere al Transelectrica, a discutat evoluțiile ulterioare și investițiile propuse de către operatorul de transport și de sistem energetic din România.

După eveniment dl Einari Kisel a declarat: “Discuțiile din cadrul Regional Energy Day de la FOREN au oferit participanților o imagine de ansamblu aprofundată cu privire la provocările sectorului energetic în Europa Centrală și de Est și la complexitatea deciziilor politice care trebuie luate în România, cât și în alte țări. Având în vedere caracterul urgent și incertitudinea legate de piața energiei, FOREN s-a dovedit a fi un eveniment excelent pentru a răspunde acestor provocări cu nivelul său de competență remarcabilă a participanților și organizarea armonioasă a tuturor activităților.”

 

ROMELECTRO SA © Copyright 1971-2023. All Rights Reserved.