Cel mai înalt stâlp electric testat in România

Cel mai înalt stâlp electric testat in România

La CELPI s-a testat cel mai înalt stâlp pentru linii electrice aeriene proiectat și construit în România

CELPI este o companie românească specializată în executarea structurilor metalice grele,  stâlpi de transport şi distribuţie ale energie electrice, stâlpi de telecomunicații, structuri metalice pentru liniile de electrificare a căii ferate.

 

CELPI a fost înființată în anul 1953 şi vreme de câteva decenii a fost singurul fabricant de stâlpi de înaltă tensiune din România.  Atunci principala sa activitate a fost de a produce stâlpi, confecţii metalice, cleme și armaturi. Producția actuală de structuri și confecții metalice în fabrica CELPI se ridică în medie la cca. 500 t lunar.

 

Întrucât fiecare tip nou de stâlp construit trebuie testat, în perimetrul fabricii a fost construită în anii 1980 o stație de testări a stâlpilor. Stația are o capacitate de testare 30 de stâlpi anual. Până recent această staţie a fost unica din România și a treia ca dimensiune pe plan mondial.

 

Recent la CELPI a avut loc testarea celui mai mare stâlp din România, o construcție de 89 de tone și înălțimea de 60 de metri, stâlp cu patru circuite, care face obiectul unui contract perfectat de Romelectro și CELPI cu clientul Power Holding Company of Nigeria și Dextron Nigeria, pentru o furnitură de 5300 tone de confecție metalică. Livrarea finală este programată pentru luna octombrie 2015.

 

Montarea în cadrul stației de testare

Procedura constă în două faze, faza de montaj al stâlpului  şi cea de testare a lui. Montajul a constituit o provocare importantă pentru personalul stației datorită dimensiunilor și gabaritului acestuia, aspectul cel mai important fiind constituit de faptul că stâlpul are o înălțime apropiată cu cea a înălțimii active a macaralei de 63 de metri. Interesant este faptul că prin această testare se probează în acelaşi timp calitatea proiectării stâlpului în concept, calcule, etc, calitatea metalografică a structurilor metalice care compun stâlpul şi calitatea montajului acestuia. Montarea stâlpului a durat aproximativ două săptamâni, constânt în preasamblarea la sol a tronsoanelor acestuia, urmată de asamblarea acestora pe verticală.

 

Testarea

Testarea stâlpului a avut loc în luna mai 2015. Au fost prevăzute cinci scenarii de testare, cu forțe stabilite în funcție de condițiile reale de exploatare a stâlpului, cu forțe transversale, verticale și longitudinale. Au fost aplicate 40 de forțe diferite, prin intermediul a 40 de cabluri de forță, monitorizate cu cabluri de semnal și celule tensiometrice individuale. Testarea a durat aproximativ 8 ore iar stâlpul a rezistat cu succes la toate aceste scenarii.

 

În legătură cu perspectivele de dezvoltare tehnologică a fabricii CELPI, dl. Laszlo Kaba, directorul general ne-a declarat: ”CELPI își propune să continue tradiția de peste 60 de ani a societății, să dezvolte capacitatea de adaptare la cerințele pieții și, prin acțiunea concertată a a întregului personal, să răspundă cât mai eficient cerinţelor clienților, atât din țară cât și din exterior”.

Fotografiile din galerie prezintă succesiunea de asamblare, stâlpul complet asamblat și stâlpul în timpul testărilor.

*             *             *

CELPI aparține Grupului Romelectro alături de Romelectro SA, ISPE Institutul de Studii și Proiectări Energetice și Electromontaj Carpați Sibiu. CELPI poate dezvolta afaceri de sine stator, în relație contractuală directă cu un client de structuri metalice, sau prin Grupul Romelectro în proiecte complexe de liniii electrice aeriene de transport și distribuție, în care caz Romelectro SA este contractorul general, ISPE proiectantul general iar Electromontaj asigura montajul și punerea în funcțiune.

 

ROMELECTRO SA © Copyright 1971-2023. All Rights Reserved.