Autorităţile din Romania ar trebui să îşi sprijine firmele să iasă pe pieţele externe

Autorităţile din Romania ar trebui să îşi sprijine firmele să iasă pe pieţele externe

Declaraţiile Dlui Cristian Secoşan în Wall-Street

Portalul de informaţie Wall Street a publicat la 1 martie mai multe declaraţii ale Dlui Cristian Secoşan luate de jurnalistul Carol Dan.

Autoritatile române, spune Dl Secoşan, ar trebui să acorde o mai mare atentie companiilor romanesti și capitalului autohton. Acest sprijin este necesar pentru ca firmele autohtone să reușească să își dezvolte afacerile pe piețele externe, spune Cristian Secoșan, director general al Romelectro.

Mi-ar plăcea să observ un mai mare sprijin pentru capitalul și antreprenoriatul românesc. Noi, în Romelectro, am avut multe intenții de a investi, dar mai degrabă reușim în străinătate decât în țară, spune Secoșan.

Același sprijin al statului ar trebui să fie simțit în toate firmele românești în activitatea lor pe piețele externe.

Întrebat asupra principalelor măsuri pe care le-ar vedea eficientă pentru o reformă reală în energetica românească, Dl Secoşan a răspuns:

Pentru ca România să treacă printr-o reformă reală în energie sunt necesare trei schimbări esențiale.

În primul rând, găsirea compromisului optim sau, mai frumos spus, a echilibrului între energia – o problemă socială și energia – o afacere supusă regulilor pieței. Apoi, eliminarea completă a politicului și aducerea profesionițtilor la managementul energiei. Şi în fine adoptarea unei atitudini „mai ințelepte” în găsirea altui echilibru necesar, acela între interesul național și directivele venite de la un nivel european sau mondial.

Observați că nu am spus existența unei strategii energetice naționale care evident este absolut necesară, dar care, ca sa fie corect concepută și apoi aplicată, are nevoie de îndeplinirea cerințelor de mai sus.

La întrebarea care ar fi cele mai importante schimbări pe piața energiei electrice, dl Secoşan a răspuns: În primul rând - relansarea investițiilor. Cel putin cele din producere, transport si distributie ar trebui sa se ridice, dupa aprecierea mea, la minim 2 miliarde de euro pe an, la entitățile mari publice și private din aceste trei sectoare.

Pe lângă aceste investiții, care exclud proiectul de peste 6 miliarde de euro al construirii a două noi reactoare nucleare la centrala din Cernavodă, s-ar adauga alte cel puțin 300 milioane de euro în industria non-energetică.

În cele mai multe dintre țările dezvoltate societățile de utilități de energie electrică sunt concurate serios de cele din petrol, gaze și apă. E drept că și la noi a început această concurență, vezi exemplele OMV Petrom sau Romgaz, a adăugat dl Secoșan.

Materialul poate fi citit in extenso la: http://goo.gl/kS91QC

 

ROMELECTRO SA © Copyright 1971-2023. All Rights Reserved.